SPARTANGO (SPARTA + TANGO) a aparut in 2018, ca o necesitate pentru unii dansatori de tango de a evolua in cautarea lor personala. Organizat de Lucian Stan si Monica Speranta Stan, SPARTANGO a fost gandit de la inceput ca o imbinare de doua componente independente:
1.SPARTANGO practic (stagiul de pregatire “SPARTANGO - dedicat celor care transforma durerea in arta”, trei zile intensive de tango, Villa Tango, Busteni)
2.SPARTANGO teoretic (“SPARTANGO - Un Studiu de Tango”)
PROVOCARILE SPARTANGO
Paradoxal, SPARTANGO nu invata pe nimeni nimic. El propune in schimb trei provocari:
INTAIA PROVOCARE: sa ai o cale de tango (si un model de sistematizare a informatiei de tango)
Intr-o lume de tango in continua schimbare, cu atatea stiluri diferite de a dansa tango, cu atatia profesori, instructori si asistenti locali, cu atatia pedagogi si maestri internationali, cu atatea evenimente de dans (cursuri, practici - asistate sau nu, milongas, practilongas, tango party, tango lab, seminarii de weekend, seminarii intensive), cu tot atatea viziuni personale de interpretare a tangoului, unele contradictorii, cu atatea "mode" de tango care vin si pleaca, este FOARTE GREU SA DESCOPERI O SINGURA VIZIUNE UNITARA A TANGOULUI, eventual personalizata, care sa te multumeasca.
SPARTANGO isi asuma aceste provocari:
sistematizeaza un model versatil M.E.C.I. (Minte, Emotie, Corp si Intuitie) care sa ii permita dansatorului sa evolueze permanent si sa isi actualizeze informatia de tango
propune varianta de invatare motrica sistemica/ecologica de dans; invatarea motrica de tango mimetica si invatarea bazata pe scheme mentale (figuri de tango) au limitari considerabile
ofera dansatorului varianta "colorata" si personalizata a propriului tango: sase profiluri, fiecare cu o unealta practica. Profilurile fizic, tehnic, muzical, psihologic, artistic si social (Lucian Stan TA) sunt completate de seminariile de tango terapia si tango retreat (Speranta Stan TTe)
analizeaza si sintetizeaza un volum IMPRESIONANT de informatie de tango (aprox.1000 pagini de informatie "invatata" si "probata" de specialistii Lucian Stan Tango Argentinian si Speranta Stan TangoTerapia. Este o provocare indrazneata de a aduce intr-o SINGURA VIZIUNE bucati de tango si viziuni ale maestrilor argentinieni si non-argentinieni. Unele tehnici de tango sunt aparent incompatibile cu altele, dar integrarea SPARTANGO a informatiei de tango foloseste modele ale sistemelor dinamice deschise si fizicii cuantice.
NOTAngoBENE: aceasta UNICA VIZIUNE este incompleta, personala, deja depasita chiar in momentul scrierii acestor randuri, dar este UN PUNCT DE PLECARE! De aceea se intituleaza "SPARTANGO - Un Studiu de Tango", unul dintre sutele studii posibile de tango.
A DOUA PROVOCARE SPARTANGO: sa crezi in ceva! (de ex. sa iubesti si sa daruiesti TangoulArgentinian pe care il simti!
Maestrii din Buenos Aires se bucura nu numai de calitatea dansului tau ca elev, discipol al lor. Se bucura sa te vada crescand si maturizandu-te, deschizandu-ti aripile si zburandu-ti zborul, dansandu-ti tangoul propriu (vezi si istoria Pescarusului Livingstone din Lecturile SPARTANGO).
Ei se bucura MAI ALES cand mergi sa ii intalnesti la vreun curs, la vreun demo, la o cafea, la o amintire depanata (care contine tot atat tango cat informatia tehnica oferita cand erai “alumno”/elevul lor). Ei se bucura ca tu stii ca nu mai ai nevoie de ei (si ca stii ca ei stiu asta!).
Pe aceasta idee, a doua provocare se refera la A AVEA PERMANENT PE CINEVA ALATURI CARE SA CREADA IN TANGOUL TAU si SA TE ACCEPTE ASA CUM ESTI IN TANGOUL TAU.
Buenos Aires-ul se bazeaza pe acest “Spirit de Tango”: de acceptare si partajare (“compartir”). Multi turisti tangueros parcurg mii de kilometri pentru a ajunge la milongile din BA, nu atat pentru calitatea dansului si crestere personala (provocarea a treia SPARTANGO), cat mai ales pentru ideea de “compartimos” (esenta “Spiritului de Tango”), acel “ne punem in comun” (exist prin mine, prin voi, prin tango, simultan, iar voi existati prin voi, prin mine, prin tango, simultan), acel “1+1=1” neschimbat de-a lungul a peste 100 de ani de tango argentinian pe intreg mapamondul, concept greu de definit, ce depaseste ideile de partajare, echipa, conlucrare, inter-dependenta.
Aceasta a doua provocare SPARTANGO se doreste a fi mai mult decat o asistenta personalizata. SPARTANGO exista prin ideea de “spartangueros”, participantii la stagiul teoretic sau practic. SPARTANGO devine astfel - prin oamenii care au cunoscut disciplina de tango SPARTANGO - o disciplina asumata.
SPARTANGUEROS si SPARTANGUERAS prin asumarea tangoului lor, prin modelul personal, fac deja bine, terapeutic, tehnic, social tuturor celor care ii intalnesc si doresc sa aiba un punct de sprijin de-a lungul drumului individual de tango, amator sau profesional.
Cu timpul, aceasta maturitate se va cristaliza, exact ca intelepciunea ce ii caracterizeaza pe “los viejos milongueros”, intr-o discretie si un ajutor dezinteresat, neostentativ, catre toti dansatorii de tango. De aici incepe adevaratul drum de tango; “ser humilde” si “ser, no hacer”!
Se spune ca numai dupa ani multi de tango, te poti numi “milonguero” si “milonguera”. Si asta intrucat cei cu experienta de tango (“inteleptii”, “batranii”) pot dansa nostalgia trecutului si istoria propriului tango (nu tangoul trecutului, ci nostalgia intregului istoric al tangoului propriu!). De aici se naste si creativitatea, dupa cum imi marturisea in privat, maestrul Toto Faraldo.
A TREIA PROVOCARE SPARTANGO: evolutia personala in tango
Stagiu SPARTANGO are in fond o finalitate PRACTICA, de crestere personala in tango.
Ce inseamna sa cresti in tango? Cat timp dureaza? Cu cine poti evolua? Cine te antreneaza? De ce informatie ai nevoie? La aceste intrebari va raspunde separat un capitol din suportul scris de curs SPARTANGO - Un Studiu de Tango (Educatia SPARTANGO)
In concluzie SPARTANGO aduce pe termen scurt, mediu si lung cele trei provocari: de a ajunge sa fii simultan MILONGUERO/A si BAILARIN/A de tango, de a iubi Tangoul, de a creste in Tango, a-l darui si a-l primi neconditionat!
cvvbvvbb